Muntele Nebo
Situat la 10 km nord-vest de Madaba, este incarcat de puternice semnificatii biblice.
Este muntele unde Moise a urcat si i s-au aratat pamanturile fagaduintei:
„Then Moses climbed Mount Nebo from the plains of Moab to the top of Pisgah, across from Jericho. There the Lord showed him the whole land.... Then the Lord said to him, "This is the land I promised on oath to Abraham, Isaac and Jacob when I said, 'I will give it to your descendents.' I have let you see it with your eyes, but you will not cross over into it."
And Moses the servant of the Lord died there in Moab, as the Lord had said. He buried him in Moab, in the valley opposite Beth Peor, but to this day on one knows where his grave is.”
In 2000 Papa Ioan Paul al doilea a facut o vizita la Muntele Nebo, in cadrul unui pelerinaj la locurile sfinte ale crestinismului.
Privelistile de sus de pe munte sunt fabuloase. Se spune ca daca este foarte senin, se poate vedea Ierusalimul.
Baptism Site (Bethany-beyond-the-Jordan)
Este cea mai importanta descoperire recenta in domeniul arheologiei biblice. Sapaturile au inceput in 1996, dar deja au fost descoperite peste 20 de biserici, pesteri si vase de botez datand din perioada romana pana la perioada bizantina.
Este locul unde Ioan Botezatorul l-a botezat pe Isus.
Locul este imens. Dupa intrare si plata biletului suntem dusi cu un fel de microbuze foarte haioase pret de kilometri buni pana la locul propriu-zis al botezului, pe malul Iordanului. Pe drum exista post militar de control, dar nu au oprit microbuzul, doar au vorbit ceva cu soferul din mers.
Pozele cu mozaicuri si vitralii sunt facute in biserica din imagini, cu hramul lui Sf. Ioan Botezatorul, construita recent.
Observati in una din poze steagul israelian de cealalta parte a raului Iordan.
Kerak
Cam la jumatatea distantei intre Madaba si Petra, de-a lungul spectaculoasei Kings Highway veti intalni castelul Kerak.
A fost construit de cruciati in 1142, fiind considerat al doilea ca marime din lume dupa Krak des Chevaliers din Siria.
A rezistat la doua tentative de cucerire ale lui Saladin (1183 si 1184), cazand in cele din urma in mainile acestuia in 1189.
Este spectaculos prin amplasare si dimensiuni. Te intrebi cum puteau oamenii aia sa ridice asa ceva si mai ales sa-l cucereasca, data fiind asezarea lui pe un deal inconjurat de vai adanci.
Restaurant vis-a-vis de castel. Aici am fost asaltati de un grup de 25-30 de copii de 9-1o ani, care ieseau de la scoala: "hello ! what's your name ? were you're from ?", intrebari repetate de zeci de ori. Cateva fetite ne-au oferit crengute !
Ajloun
Castelul Ajloun (Qala’at al Rabadh) a fost construit in secolul 12 de Izzeddin Usama Munqith (nepotul lui Saladin) ca raspuns la agresiunile cruciate.
Este situat la 25 km vest de Jerash. Amplasarea sa este deosebita, pe varful unui deal, oferind privelisti spectaculoase.
Remember Barack ?
Hammamat Ma’in (Ma'in Hot Springs)
Pe drumul dinspre Madaba spre Dead Sea veti da de indicatoare care anunta apropierea de izvoarele termale Ma’in, frecventate in vechime de regele Herod. Cercetatorii spun ca aici ar fi dansat Salome, si tot aici a fost taiat capul lui Ioan Botezatorul.
Desi toate forumurile de turism le recomanda cu deosebita caldura – sunt cascade de apa calda care izvorasc din munte, pentru noi a fost „teapa” vacantei. De ce ? O sa vedeti.
Poate am ajuns noi intr-o zi gresita (era vineri), poate la o ora nepotrivita (4 dupa-amiaza), sau poate am avut doar ghinion…in sfarsit, am ajuns, intrarea este 10 dinari / persoana, ne-au controlat inclusiv in portbagaj, si-au notat datele din pasapoarte.
Eram singurii turisti de acolo !
Si acum inchipuiti-va un bazin in care curgea cascada, plin de arabi in sorturi, unii chiar si cu maiou pe ei, si o singura femeie imbracata complet, evident localnica ! Cred ca fetele ar fi fost senzatia zilei (daca nu a anului !) daca s-ar fi dezbracat in costumele de baie sa intre in apa ! Am renuntat si eu...Sunt convins ca nimeni nu ar fi zis nimic, dar am decis sa ne abtinem.
A compensat insa din plin privelistea, aceste izvoare fiind inconjurate de munti abrupti, golasi. In schimb vegetatia locala era luxurianta...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu